Patrik Kysa

„Keď o tom dokážeš snívať, dokážeš to aj uskutočniť.“

Náš Paťko bol do dvoch rôčkov úplne zdravé dieťa s presne tabuľkovým vývojom. Bolo tomu až do chvíle, keď v marci 2023 dostal salmonelózu. Sprevádzali ju veľmi vysoké horúčky. Horúčky našťastie po dvoch dňoch odzneli, ale jeho telíčko chradlo a Paťko prestal aj rozprávať. Bol hospitalizovaný v nemocnici, kde mu robili neskutočné množstvo vyšetrení a odberov. Nakoniec mu potvrdili herpes v likvore. Paťko stratil reflexy na celom tele, bol ako handrová bábika, chradol fyzicky aj psychicky. Po mesiaci strávenom v nemocnici sme sa domov vrátili s Paťkom, ktorý sa zmenil na 2-mesačné bábätko, ledva si udržal hlavičku a prevalil sa nabok. Keď sme si už mysleli, že už je lepšie a Paťko sa zotavoval a začal opäť chodiť s veľkou nerovnováhou, ale chodil a naučil sa zopár slov, tak prišli výsledky genetických testov. Tie nás postavili pred veľmi ťažkú diagnózu. Paťko má poruchu v jednom géne, ktorý spôsobuje veľmi zriedkavé ochorenie CAPOS syndróm. Paťko nesmie dostať vírusové ochorenie, pretože aj bežný soplík s horúčkou môže mať pre neho doslova fatálne následky. Mentálne aj fyzicky by ho to vrátilo naspäť na úplný začiatok a my nikdy nevieme, do akej miery by bol schopný sa zotaviť.
Napriek ťažkej diagnóze je Paťko veľmi šikovný a zvláda krásne všetky rehabilitácie. Pre nás je každý jeden jeho krok bez pádu a každé nové slovo doslova zázrakom. Ďakujeme za Vašu pomoc.