Lucie Boučková

Kto verí v zázraky, tomu sa dejú

Podľa slov mojej mamičky som bola od narodenia čulé bábätko, bohužiaľ s diagnózou DMO.

Môj otecko zvládol na jednotku Vojtovu metódu, ktorú so mnou cvičil pravidelne. Ako malá som absolvovala dve operácie, ďalšia operácia nasledovala už v dospelosti. Pravidelne som cestovala na kúpeľné pobyty, rodičia sa striedali, aby mi mohli zaistiť sprievod. Za to som im veľmi vďačná, pretože mi pomáhali zvládať aj chvíle, keď mi nebolo dobre.

Navštevovala som základnú deväťročnú školu s hudobným zameraním, do kolektívu spolužiakov som sa zaradila bez problémov. Mrzelo ma, že som nemohla kvôli svojmu postihnutiu hrať na flaute, o to viac som sa však mohla venovať spevu.

Bolo ťažké zvoliť si strednú školu, mojím snom bolo stať sa zdravotnou sestrou. Musela som sa zmieriť s tým, že tento sen sa mi nesplní, a ťažko som hľadala náhradu. Nakoniec som šla úplne inou cestou – po základnej škole som rok navštevovala Strednú odbornú školu v Jedličkovom ústave v Liberci a sama som si hovorila, že mám na viac. Preto som školu ukončila a rozhodla som sa pre súkromnú strednú školu právnu, odbor právno-sociálny. Bola som sklamaná prístupom jedného z pedagógov, ktorý mi nevyberavým spôsobom dával najavo, že na školu nepatrím a nič nezvládnem.

Moje sebavedomie bolo na nule, rodičia mi pomáhali, ale sklamanie bolo veľké. Rozhodovala som sa, či vydržať, alebo to vzdať. Pocit menejcennosti som nezvládla. Nakoniec som sa rozhodla opäť pre Jedličkov ústav, tentoraz v Prahe. A urobila som dobre, bolo to zatiaľ najlepšie rozhodnutie môjho života. Odmaturovala som a ďalej som vyštudovala vyššiu odbornú školu sociálno-právnu, odbor sociálnej práce.

V čom mi pomáha rehabilitácia?

Vždy sa veľmi zmierni moja spasticita a tras, zvládam lepšie chôdzu po schodoch a nerovnom povrchu. Som viac sebestačná.

Momentálne sa mi po prekonanom Covide-19 zhoršil zdravotný stav, mám problémy s chrbticou, ale verím, že práve rehabilitačný pobyt by mi mohol veľmi pomôcť.

Viem, že všetko stojí peniaze a, bohužiaľ, ich nemám toľko, aby som si mohla celý pobyt v Axis uhradiť z vlastných zdrojov.

Prosím teda o finančný príspevok a ďakujem všetkým, ktorí mi tak pomôžu zlepšiť môj zdravotný stav.

Veľmi si Vašu pomoc vážim.