Artem Pavliuk

Nikdy sme nechceli byť nikomu v Európe na ťarchu

Volám sa Olena Pavliuk, skrátene Lena. Mám 40 rokov. Hoci sa snažím cítiť mladá, v týchto dňoch som dvakrát staršia..
Som rozpoltená : na krásne Slovensko som prišla so svojimi dvoma synmi, 17-ročným a 6-ročným ( mladší má detskú mozgovú obrnu).
Ale v Lucku, na našej milovanej Ukrajine, môj manžel a najdrahší otec stojí za našou vlasťou.
Jeho a moji rodičia, jeho brat a moja sestra, môj starý dedko – my všetci v prvom rade ďakujeme každému človeku na Slovensku za ten zázrak, že naše deti sú teraz v bezpečí.
Nikdy sme nechceli byť nikomu v Európe na ťarchu, nikdy sme nechceli byť na ťarchu. Stále je táto cesta na Slovensko pre nás teraz taká dôležitá. Ďakujeme každému dobrovoľníkovi, každému policajtovi, každému, koho sme stretli vo vašej nádhernej krajine. Každému, kto pomáha a podporuje Ukrajincov úsmevom, informáciami, jedlom, ubytovaním či prácou, každému sme vďační.
Na 8. marec budem vždy spomínať s nežnou ružou, ktorú mi darovali niektorí vaši muži. Na Ukrajine sa v ten deň kvetmi potešili aj ženy, ktoré bojujú proti nepriateľom z Ruska. Ale to bolo len na chvíľu.

Skutočnosť je hrozná, pretože vojna je krutá. Všetci viete, koľko nevinných detí bolo na Ukrajine zabitých – je to desivé a nedá sa to odpustiť.

Moja rodina, tak ako všetci na Ukrajine, mala toľko plánov. Teraz nikto nevie, čo sa môže stať.
Som učiteľka angličtiny so 17-ročnou praxou. Najviac zo všetkého milujem prácu s deťmi a teší ma záujem v ich očiach. Samozrejme, rada si vymieňam názory s tínedžermi a dospelými.
Môj starší syn Volodymyr ovláda angličtinu na vyššej strednej úrovni a rád sa zúčastní na niektorých výmenných programoch týkajúcich sa ekológie a iných riešení problémov Zeme.
Keď sa mi narodil mladší syn, začala som hľadať rôzne spôsoby rehabilitácie. Artem má ľavostrannú hemiparézu. Jeho jedna ruka je menšia a slabšia, noha je kratšia, a to spôsobuje problémy s krokmi, držaním tela a všetkým.
Tak veľmi túžime vrátiť sa späť, napriek tomu si uvedomujem, že musíme počkať. Každý deň znova a znova ďakujeme, keď sme v bezpečí. Ďakujeme ľuďom.
Sme si istí, že táto nezmyselná vojna sa skončí a my na Ukrajine všetko obnovíme a budeme radi, keď prídete a uvidíte krásu a divy našej krajiny.