Jan Ksenič

Znovu by som chcel pomáhať ☺️

Náš ocko sa narodil v Čechách, no keď mal 2 roky, presťahoval sa s rodičmi na Slovensko, kde žije doteraz. Až do výsluhového dôchodku pracoval ako požiarnik. Počas jednej smeny, keď zúrila veľká búrka, pomáhal pri povodni. Kvôli dlhým hodinám strávených v zlom počasí ochorel na silný zápal pľúc. Lekári sa obávali aj vážnejšich problémov, a preto mu operačne odobrali vzorku pľúc. Počas operácie dostal transfúziu krvi, ktorá bola kontaminovaná žltačkou typu C. S touto chorobou bojoval dlhé roky. Jeho liečba bola našťastie úspešná. Potom ako odišiel do dôchodku, nemal pocit, žeby si mal užívať odpočinok. Stále mal potrebu ešte nejako pomáhať ľuďom, a tak sa zamestnal ako vodič prevozovej sanitky. Pred dvoma rokmi mal silnú mozgovú príhodu. Ostal imobililný, má pseudobulbárny syndróm, čiže nevie správne prehĺtať. Preto mu bola zavedená tracheostómia a PEG. Po mozgovej príhode nám lekár povedal, že ako jeho dcéry máme veľké šťastie, že nás ocko mohol vychovať. Mal totiž vrodenú vadu hlavnej cievy vedúcej do mozgu. Počas života prekonal mnoho malých cievnych príhod a nevedeli sme to. Každá však bola nebezpečná. O ocka sa doma stará naša mamka a my so sestrou sa jej v tom snažíme pomáhať. Situáciu s rehabilitáciou nám veľmi sťažuje tracheostómia. Tracheostómia je vo väčšine rehabilitačných centier kontraindikáciou na prijatie. Podarilo sa nám nájsť len pár súkromných centier, kde takýchto pacientov prijímajú. Rehabilitačné centrum AXIS najviac vyhovovalo našim potrebám. A sme nesmierne rady, že sme sa pre toto centrum rozhodli. Ockovi počas pobytu naozaj pomohli urobiť veľké pokroky

Ocko zasvätil svoj život pomáhaniu iným a teraz dúfame, že aj jemu sa dostane pomoci, ktorú tak veľmi potrebuje.

No keďže rehabilitácia je veľmi finančne náročná, chceli by sme poprosiť VÁS MILÍ ĽUDIA o pomoc. Ďakujeme!